Visuomenės balsas

AMBER SEMINARAS: ATSAKĖ, KAIP ATKURTI GERĄ UPIŲ BŪKLĘ LIETUVOJE

2019-03-20

Š.m. kovo 20 d. Aplinkos ministerija ir AMBER (angl. Adaptive Management of Barriers in European Rivers) surengė seminarą dėl upių ekologinės būklės gerinimo. Seminare ekspertai iš Estijos, Ispanijos, Lenkijos, Nyderlandų ir Suomijos pristatė AMBER projektą, kuriuo siekiama inventorizuoti kuo daugiau Europos užtvankų. Taip pat buvo pristatyta užtvankų valdymo patirtis šiose šalyse.

Aplinkosaugos koalicijos atstovė Karolina Gurjazkaitė pristatinėjo pranešimą dėl Lietuvos galimybių pagerinti upių jungiamumą, vandens kokybę ir žuvų migraciją. Pasak pranešėjos, iki 2027-ųjų metų esame įsipareigoję įgyvendinti ES Vandens pagrindų direktyvos tikslus. Pagrindinis tikslas — pasiekti gerą vandens kokybės lygį savo upėse ir kituose vandens telkiniuose. Šiuo metu, Aplinkos apsaugos agentūros duomenimis, pusė Lietuvos upių neatitinka geros ekologinės būklės reikalavimų. Mums trukdo du pagrindiniai veiksniai: vandens tarša ir upių suskaidymas užtvankomis.

Lietuvoje šimtai užtvankų yra apleistos, nenaudojamos ar bešeimininkės. Tokios užtvankos neteikia jokios socialinės ar ekonominės naudos žmogui. Be to, kasmet vykstančių avarijų metu nukenčia infrastruktūra, dirbami laukai. Išlieka rizika, kad tokių avarijų metu gali nukentėti ir žmonės. Nuoseklus tokių statinių inventorizavimas ir valdymas (pavyzdžiui, demontavimas) galėtų būti ilgalaikis sprendimas siekiant pagerinti aplinką - vandens kokybę, upių ekologinę ir hidromorfologinę būklę, taip pat ir įgyvendinant ES aplinkosauginius tikslus.

Apie seminaro skaitykite plačiau naujienų portale 15 min.