Visuomenės balsas

KVIEČIAME BOIKOTUOTI „GRIGEO“ PRODUKCIJĄ

Atnaujinta 2019-01-09

2020-01-09

„Grigeo“ vadovas G. Pangonis patvirtino faktą, kad „Grigeo" teršė Kuršių marias, nuleisdami į jas beveik nevalytas nuotekas.

Valdybos nario paaiškinimas, kad jis nieko nematė ir nežinojo apie tyčinę taršą, nepadaro įmonės ekologiškesne ir neatleidžia įmonės vadovų nuo atsakomybės. Priešingai, tai, kad jis nematė tokio masto taršos, tik kelia nerimą dėl daugiau galimų pažeidimų, kurių įmonės vadovai nemato. Ar tikrai kiti „Grigeo“ filialai tokie ekologiški?

Boikotas išlieka labai svarbus. Raginame vartotojus nepirkti „Grite“ produkcijos, kol nebus atliktas tyrimas ir tinkamai nubausti tikrieji kaltininkai, kurie atsakingi už šiuos sprendimus.

Principinga vartotojų reakcija paskatins ir kitų įmonių vadovus atidžiau pasižiūrėti ir pamatyti "nevalytas nuotekas" savo įmonių veikloje. Parodydami, kad aplinka rūpi, paraginsime atverti akis ir aplinkos apsaugos institucijas.

2020-01-08

Šiandien Lietuvos vartotojų organizacijų aljansas ir Aplinkosaugos koalicija pakvietė Lietuvos vartotojus susilaikyti nuo „Grigeo“ įmonių grupės gaminių įsigijimo, iš esmės taip paskelbiant produkcijos boikotą.

Paaiškėjus galimiems išskirtinio įžūlumo aplinkos teršimo faktams ir pareigūnams įtariant, kad teršalai į Kuršių marias leisti tyčia ir ilgą laiką, kiekvienas pagautos popieriaus įmonės produkcijos vartotojas turi reaguoti. Taip mano Lietuvos nevyriausybines aplinkosaugos ir vartotojų organizacijas vienijantys aljansai.

„Vartotojai turi susimąstyti kiekvieną kartą, kai iškyla tokie faktai – nesvarbu, ar tai susiję su tyčine oro tarša iš automobilių, kaip „Volkswagen“ „dyzelgeito“ skandalo atveju, ar aptikus didžiulio masto vandens teršimą kaip Klaipėdoje, kuris, kaip įtariama, buvo daromas tyčia ir ilgą laiką. Vienintelis greitos reakcijos ginklas, kurį turi savo rankose vartotojas – tai jo piniginė. Rinkdamasis produktus dėčiau atgal į lentyną tas prekes, kurių gamintojai daro žalą aplinkai,“ – kviečia boikotui Lietuvos vartotojų organizacijų aljanso viceprezidentas Kęstutis Kupšys.

Anot Aplinkosaugos koalicijos pirmininkės Linos Paškevičiūtės, galima stebėti akivaizdų pasikartojantį valstybės institucijų aplaidumą. „Sistema veikia pagal tą patį šabloną: aptikus išskirtinio masto žalą aplinkai, reaguojama. Tačiau faktiškai aplinkos apsauga yra pamiršta, jai nuolat stinga lėšų ir dėmesio. Manau, kad tai yra tiesioginė valstybėje įsivyravusio „pinigai svarbiausia“ požiūrio išdava. O rezultatas – niokojama gyvenamoji aplinka ir skurdinama bioįvairovė. Tokiomis sąlygomis pamoką teršėjui turi suteikti vartotojas“, – teigia L. Paškevičiūtė.

„Grigeo“ valdo gerai žinomą, laikomą vienu vertingiausių Lietuvos prekių ženklų – „Grite“. Juo žymimas tualetinis popierius, popieriniai rankšluosčiai, nosinaitės, popierinės servetėlės ir kita.

Vienoje iš "Grigeo" įmonių grupės narių – AB „Grigeo Klaipėda“ – antradienį po teisėsaugos atliktos operacijos aptikta, kad susidarančios nuotekos nepatenka į valymo įrenginius, o išteka beveik nevalytos tiesiai į nuotekų vamzdžius, kuriais pasiekia Kuršių marias, praneša žiniasklaida.