Darnus vystymasis

Aplinkosaugos koalicija kreipėsi į parlamentines partijas

2020-01-22


Pasaulio ekonomikos forume Davose, Prezidentas Gitanas Nausėda paskelbė, kad Lietuva turi ambiciją tapti žaliosios ekonomikos lydere. Tačiau, kad ši ambicija būtų įgyvendinta ir įvyktų tikras pokytis - politinės partijos turi siekti, kad ekonomikos augimą keistų darnusis vystymasis. Tai reiškia, kad auganti ekonomika turi eiti petys į petį su aplinkosauga ir socialine gerove.

Aplinkosaugos koalicija visoms parlamentinėms partijoms išsiuntė bendrą Lietuvos aplinkosauginių nevyriausybinių organizacijų ir visuomeninių judėjimų kreipimąsi.

Šiuo kreipimusi reiškiame susirūpinimą dėl pažangos aplinkos apsaugos srityje per ateinančius 10 metų. Pasirinkta vystymosi kryptis „ekonomika pirmiau“ neišvengiamai reiškia, kad aplinkos būklė palaipsniui blogės, o bioįvairovė skurs. Planas neatitinka dabarties iššūkių ir neužtikrina darnaus vystymosi. Tikslas gyventi žalesnėje ir švaresnėje Lietuvoje nebus pasiektas.

Prašome partijų rimtai traktuoti mūsų aplinkoje vykstančius pokyčius ir savo rinkiminėse programose įtraukti tikslus pereiti prie darnios ekonomikos, kad būtų iš esmės pakeistos pagrindinės gamybos ir vartojimo sistemos, darančios labai didelį poveikį aplinkai.