Miškų politika

žydrūnas preikša: apie medžių mikrobuveines

Pokalbis

2020-07-01


Aplinkosaugos koalicija kalbino miškų gamtotyros ekspertą dr. Žydrūną Preikšą apie medžių mikrobuveines.

Kas yra medžių mikrobuveinės? Kuo jos ypatingos?

Medžių mikrobuveinės, tai yra nedidelės įvairios nišos ant pačio medžio, ar jo kamieno apačioje, kuriose gali įsikurti įvairūs organizmai, nuo pačių smulkiausių, nematomų plika akimi, iki pelėdų, erelių ar gandrų. Tai gali būti įvairūs žievės įtrūkimai, nudžiūvę šakos, drevės, uoksai, medžių kamienų gumbai, ertmės tarp šaknų ir pan. Kuo didesnė mikrobuveinė tuo ji svarbesnė ir kuo daugiau jų yra ant medžio, tuo medis gamtiniu požiūriu vertingesnis, nes gali daugiau skirtingų organizmų įsikurti. Jos yra svarbios tiek dažnoms, tiek ir retoms, saugomoms rūšims gyvuoti.


Kaip jas deramai apsaugoti?

Vykdant miško kirtimus, pagal teisės aktus turi būti paliekami medžiai biologinei įvairovei. Tiesūs, sveiki medžiai biologinei įvairovei yra mažiau svarbūs, nes turi mažiau nišų. Norint, kad jų vertė padidėtų, reikia laukti, kartais, net ir kelis dešimtmečius. Tuo tarpu medžiai su daugeliu mikrobuveinių jau šiuo momentu yra svarbūs. Taigi, atrenkant taip vadinamus “biologinės įvairovės” medžius, reikėtų palikti, būtent tuos, kurie turi daugiau mikrobuveinių ant medžio.

Medžiai su mikrobuveinėmis, ekonominiu požiūriu, paprastai, yra mažesnės vertės. Atrinkdami palikimui svarbesnius gamtiniu požiūriu medžius, mes ne tik nepadidiname ekonominių nuostolių, bet dar kaip tik, juos sumažiname, bet tuo pačiu padidindami bioįvairovę. Čia gaunasi, kaip sakoma “win-win” situacija. Darydami mažai, mes padarome daug!