Gyvoji gamta

Lietuvoje DEMONTUOJAMA PIRMOJI UŽTVANKA

2020-07-21

Šalyje yra inventorizuota apie 1,200 užtvankų, tačiau manoma, kad jų yra šimtais daugiau. Dešimtys ar net šimtai šių užtvankų yra apleistos, bešeimininkės, dažnai niekas neprisiima atsakomybės už jų priežiūrą, avarinės būklės panaikinimą. Būtent tokia buvo ir užtvanka Bražuolės upėje. Šią užtvanką gamtosauginiais tikslais išardė Lietuvos gamtos fondas.

Šie statiniai fragmentuoja upes. Tai reiškia, kad jie keičia upių ekosistemas, neleisdami laisvai migruoti žuvims ir kitiems upėse esantiems organizmams. Upių biologinė įvairovė yra viena iš labiausiai pažeistų pasaulyje, daug žuvų rūšių, įskaitant ungurius, erškėtus, yra prie išnykimo ribos. Taip pat didelė dalis žuvų populiacijų gyvuoja vien dėl to, kad vandens telkiniai yra dirbtinai įžuvinami.

Užtvankų demontavimas jau yra įprasta praktika visoje Europoje. Kaimyninė Estija yra demontavusi jau dešimtis užtvankų. Per paskutinius metus, Estija atkūrė virš 3,300 tūkstančių kilometrų laisvos upės ruožų. Ši praktika atstato natūralią upės tėkmę ir yra efektyviausias būdas atstatyti pažeistą upių biologinę įvairovę. Linkime, kad šis atvejis taptų pavyzdžiu tolimesniam Lietuvos upių tėkmės išlaisvinimui.