Visuomenės Balsas

Jungtinis atviras laiškas: ES maisto tiekimo ir solidarumo atsakas karui Ukrainoje

2022-03-10


Gerbiama pirmininke von der Leyen, vykdomasis pirmininkės pavaduotojau Timmermans, gerbiami komisijos nariai Wojciechowski, Kyriakides ir Sinkevičiau,


Kreipiamės į jus atsižvelgdami į siaubingą agresiją prieš Ukrainą ir netiesioginius padarinius pasaulinei maisto gamybai ir prekybai. Dėl susiklosčiusios tragiškos situacijos griaunami miestai ir gyvenimai, todėl mūsų vieningumas ir parama yra būtini. Sprendžiant šią skubią krizę prašome nesumenkinti aplinkosauginio ir socialinio progreso, kurį kurti įsipareigojote ES žaliajame kurse, svarbos. Šis laiškas yra atsakas į komisijos nario Wojciechowski pareiškimą, kad „jei kyla grėsmė maisto užtikrinimui, turime peržiūrėti „Nuo ūkio iki stalo“ strategijos tikslus ir juos pataisyti.“ Esame įsitikinę priešingai – krizė Ukrainoje primena apie būtinybę įgyvendinti ES žaliąjį kursą bei „Nuo ūkio iki stalo“ ir biologinės įvairovės strategijas. Labiau nei bet kada anksčiau, ES privalo pereiti prie sveiko, visuomenei ir aplinkai draugiško ūkininkavimo, pavyzdžiui agroekologijos, ekologinio ūkininkavimo ir agromiškininkystės, nes tik taip pasieksime ilgalaikį maisto užtikrinimą, nepriklausomą apsirūpinimą maistu ir visos maisto sistemos tvarumą. Turime atsisakyti intensyvios ūkininkavimo praktikos, pramoninės žuvininkystės ir vandens ūkių.

Sumažinus strategijos „Nuo ūkio iki stalo“ apimtį ir jos veiklos sritis, Europa liks priklausoma nuo tokių neatsinaujinančių energijos šaltinių kaip iškastinis kuras ir nusigręš nuo visko, ką šiandien būtina padaryti, siekiant užtikrinti maisto prieinamumą visiems. Europa privalo paremti ūkininkus, ypač užtikrindama sąžiningas ūkininkų ir ūkiuose dirbančiųjų pajamas, tam, kad jie galėtų pereiti prie ekologiškų praktikų. Tokios praktikos kaip ekologinė ir agroekologinė žemdirbystė, kuriomis užsiima maži šeimos ūkiai Europoje, turėtų būti tinkamai remiami, nes būtent jie užtikrina nepriklausomą apsirūpinimą maistu, biologinę įvairovę, natūralią kenkėjų kontrolę ir apdulkinimą. Perėjimas prie agroekologijos turėtų būti derinamas su politika, skatinančia pramoninių fermų produkcijos mažinimą ir persiorientavimą į mažesnės apimties ūkininkavimą ir gyvūnų gerovę užtikrinančių praktikų taikymą, kurį galima pasiekti atsižvelgiant į ūkininkų teisę į sąžiningą atlygį, ir tuo pačiu propaguojančia sveikesnę ir daugiau augalinės kilmės produktų įtraukiančią mitybą. Tai aiškiai atsispindi ir naujausioje IPCC ataskaitoje, kurioje pabrėžiama, kad „nors žemės ūkio vystymasis prisideda prie maisto užtikrinimo, netvaraus žemės ūkio plėtra, iš dalies skatinama nesubalansuotos mitybos, daro tiek ekosistemą, tiek žmones labiau pažeidžiamus ir lemia konkurenciją dėl žemės ir / ar vandens išteklių.

Artimiausius dešimtmečius krizės ir neapibrėžtumas ir toliau kamuos pasaulinę maisto sistemą. Imdamiesi atsakingų veiksmų šiandien, užtikrinsime Europos pasirengimą galimoms ateities krizėms.

Šis karas neabejotinai prisidės prie javų, aliejinių augalų sėklų ir trąšų rinkų destabilizavimo. Javai iš Rusijos ir Ukrainos sudaro didelę pasaulinės javų rinkos dalį. Europos Sąjunga taip pat daug aliejinių augalų sėklų miltų, aliejaus ir sėklų bei trąšų importuoja iš Rusijos, Ukrainos ir Baltarusijos. Mažas pajamas gaunančių šalių priklausomybė nuo tokio importo kelia sunkumų jų maisto užsitikrinimui, todėl išauga neramumų ir konfliktų rizika. Staigus kainų šuolis Europoje gali paveikti pačius pažeidžiamiausius – tiek ūkininkus, tiek vartotojus – kurie jau ir taip sunkiai atsigauna nuo Covid-19 pandemijos. Tai kvietimas Europos Komisijai palaikyti pastangas Europoje ir už jos ribų užtikrinti teisę į maistą ir nepriklausomą apsirūpinimą maistu, pirmiausia paremiant vietinio maisto sistemas, pagrįstas agroekologijos ir gyvūnų gerovės principais.

Dabartiniai siūlymai – arti didesnius žemės plotus, kad naudojant dar daugiau sintetinių pesticidų ir trąšų būtų galima auginti pasėlius biokurui ir intensyviai gyvulininkystei – būtų absurdiški. Tai lemtų pavojingai išaugusį nykstančių ekosistemų skaičių, o tai yra didžiausia grėsmė socio-ekologiniam stabilumui ir maisto užsitikrinimui. Siekdama išsaugoti natūralią aplinką ir apsaugoti savo piliečių sveikatą, Europos Sąjunga turi spręsti dabartinius iššūkius ir spartinti strategijų, orientuotų į sintetinių pesticidų ir trąšų mažinimą, įgyvendinimą.

Tiek Covid-19, tiek karas Ukrainoje išryškino Europos maisto sistemos silpnąsias vietas ir atkreipė dėmesį į būtinybę priimti konkrečius sprendimus siekiant užtikrinti ilgalaikį tvarumą. Tam tikrų lobistų grupių bandymai sumenkinti strategijos „Nuo ūkio iki stalo“ reikšmę pasinaudojant susiklosčiusia situacija ir karo žiaurumais yra visiškai netinkami. Pasaulis susiduria su vis daugiau pasikartojančių sukrėtimų, kurie pasireiškia kaip aplinkosauginės krizės ir konfliktai, todėl mums reikia į maisto sistemos relokalizavimą ir demokratizavimą orientuotos politikos, paremtos tradicinėmis ir ekologinėmis žiniomis, kurios skatina atsparumą.

Tikimės, kad rūpestingai ir atidžiai apsvarstysite mūsų rekomendacijas. Esame jūsų paslaugoms, jei reikėtų susitikti ir detaliau aptarti šiuos klausimus.



Šį atvirą laišką palaiko:

Ariel Brunner, Senior Head of Policy, BirdLife Europe and Central Asia; Teresa Anderson, Climate Justice Lead, ActionAid International; Lili Balogh, President, Agroecology Europe; Kajsa Pira, Policy officer, AirClim; Oliver Moore, Editor, ARC2020; Francesco Panella, President, BeeLife European Beekeeping Coordination; Monique Goyens, Director General, BEUC; Clara Behr, Head of Policy and Public Relations, Biodynamic Federation Demeter International; Anaïs Berthier, Head of EU Affairs, ClientEarth; Sophie Nodzenski, Senior Campaigner, Changing Markets Foundation; Mikhail Durkin, Executive Secretary, Coalition Clean Baltic; Philip Lymbery, Global CEO, Compassion in World Farming; Nina Holland, Researcher, Corporate Europe Observatory; Reineke Hameleers, CEO, Eurogroup for Animals ; Zoe Lujic, Director, Earth Thrive; Ilya Trombitsky, Executive Director, Eco-TIRAS International Association of River Keepers; Todor Ivanov, Secretary General, EuroCoop; Patrick Worms, President, European Agroforestry Federation; Jeremy Wates, Secretary General, European Environmental Bureau; Coordinating Committee, European Coordination Via Campesina; Carol Ritchie, Director, Europarc; Nikolai Pushkarev, Senior Policy Manager for Healthy Environments, European Public Health Alliance (EPHA); Virginia Enssle, Project and Policy Officer, Fair Trade Advocacy Office ; Carina Millstone, Trustee, Feedback EU; Jörg Rohwedder, International Executive Director, Foodwatch; Pierre Sultana, Director of the European Policy Office, FOUR PAWS / VIER PFOTEN; Jagoda Munic, Executive Director, Friends of the Earth Europe; Emil Beddari, Advisor, Future in our hands; Jorgo Riss, Executive Director, Greenpeace European Unit; Almudena Garcia Sastre, EU Policy and Advocacy Officer, FIAN European sections; Eric Gall, Deputy Director, IFOAM Organics Europe; Shefali Sharma, Director, Institute for Agriculture and Trade Policy Europe; Olivier De Schutter, Co-chair, IPES-Food; Arnaud Apoteker, General Delegate, Justice Pesticides; Martin Dermine, Health and Environment Policy Officer, Pesticide Action Network Europe; Jasmijn de Boo, Vice-President ProVeg International, ProVeg International; Marta Messa, Director, Slow Food Europe; Fabian Holzheid, Political Director, Umweltinstitut München e.V.; Isa‎bel Alvarez Vispo, President, Urgenci; Christof Kuhn, Nature Conservation Policy Officer, BirdLife Austria; Franziskus Forster, Policy Officer, ÖBV-Via Campesina Austria; Benjamin Clarysse, Policy and project coordinator, Bond Beter Leefmilieu; Amaury Ghijselings, Advocacy Officer Food Sovereignty, CNCD-11.11.11; Fien Louwagie, spokesperson, EVA vzw; François Grenade, Policy officer, Iles de Paix; Sylvie Meekers, General manager, Inter Environnement Wallonie; Thérèse Snoy, President, Grands Parents pour le Climat; Emmanuelle Beguin, Agriculture Policy Officer, Natagora; Bart Vangansbeke, President, Natuurpunt; Vanya Verschoore, coördinator, Reset.Vlaanderen vzw; Benoit De Waegeneer, Policy and Information Coordinator, SOS Faim; Natalija Svrtan, CEO, Earth Trek; Anna Kárníková, Director, Hnutí DUHA - Friends of the Earth Czech Republic; June R. Bresson, Campaigner food, agriculture and nature, NOAH - Friends of the Earth Denmark; Niklas Sjøbeck Jørgensen, Policiy Advisor, Green Transition Denmmark; François Veillerette, spokesperson, Générations Futures; Khaled Gaiji, President, Friends of the Earth France; Thomas Radetzki, Board, Aurelia Stiftung; Josef Brunnbauer, Executive Director, Biokreis e.V; Olaf Bandt, Chairman, BUND e.V. (Friends of the Earth Germany); Johanna Bär, Managing Director, Bündnis für eine enkeltaugliche Landwirtschaft e.V.; Kathrin Jäckel, Managing Director, Bundesverband Naturkost Naturwaren e.V.; Dominik Groß, Officer for Human Rights and Environmental Protection in Food Supply Chains, Christliche Initiative Romero e.V.; Sascha Müller-Kraenner, Director, Deutsche Umwelthilfe e.V. (Environmental Action Germany); Leif Miller, CEO, NABU; Andrea Lichtenecker, Executive Director, Naturfreunde Internationale; Gabriela Strobel, Speaker of the Board, Pestizid Aktions-Netzwerk e.V. (PAN Germany); Niels Dr. Kohlschütter, Managing Director, Schweisfurth Stiftung; Fabian Holzheid, Political Director, Umweltinstitut München; Peter Röhrig, Managing Director, Bund Ökologische Lebensmittelwirtschaft (BÖLW); Konstantinos Foteinakis, President, Naturefriends Greece; Davit Sidamonidze, International coordinator, The Greens Movement of Georgia/FoE Georgia; Philip Kaerney, Chair, An Taisce - the National Trust for Ireland; Caroline Lewis, Director, Friends of the Irish Environment; Federica Luoni, Agriculture policy officer, Lipu BirdLife Italy; Francesco Romizi, EU Affairs manager, ISDE, Associazione Medici per l'Ambiente; Christiam Facchetti, President, Naturefriends Italy; Andrejs Briedis, Chairman of the Council, Latvian Fund for Nature; Viesturs Kerus, CEO, Latvian Ornithological Society; Lina Paškevičiūtė, Chair, Aplinkosaugos koalicija (Lithuanian Environmental Coalition); Domantas Tracevičius, Director, VšĮ Žiedinė ekonomika; Bernd de Bruijn, Head Policy & Strategy, Vogelbescherming Nederland (BirdLife in The Netherlands); Hank Bartelink, Director, LandschappenNL; Marjolein Demmers, Director, Natuur & Milieu; Patrick Nuvelstijn, Coordinator International & European Affairs, Natuurmonumenten; Magriet Mantingh, Chair, Pesticide Action Network Netherlands; Aleksandra Pępkowska-Król, Project implementation specialist, Ogólnopolskie Towarzystwo Ochrony Ptaków; Francisco Ferreira, President, ZERO - Associação Sistema Terrestre Sustentável; Jorge Palmeirim, President, LPN - Liga para a Protecção da Natureza; Pete Ritchie, Director, Nourish Scotland; Miroslav Demko, Director, SOS/BirdLife Slovakia; Iztok Erjavec, Chief Idea Officer, Institute InTeRCeR; Senka Šifkovič, project assistant, Umanotera, The Slovenian Foundation for Sustainable development; Tamara Rodríguez, Head of agriculture program, SEO/BirdLife Spain; Elisa Oteros-Rozas, Coordinator Area of Agroecology, Food Sovereignty and Rural World, Ecologistas en Acción; Concepción Fabeiro Cortés, President, Sociedad Española de Agricultura Ecológica y Agroecología (SEAE); Andrés Muñoz, Food Sovereignty Campaigner, Amigos de la Tierra; Julia Martinez, Executive Director, Fundacion Nueva Cultura del Agua; Franco Ruinelli, Senior Committee Member, Naturfreunde Schweiz;


Originalus tekstas anglų kalba