Renginyje pristatytos Lietuvos aplinkos būklės tendencijos: švarinamės ar teršiamės?

2022-12-02

2022 m. gruodžio 2 dieną Vilniuje, Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje, įvyko renginys „Aplinkos būklės visuomeninė apžvalga 2022“, sutraukęs išskirtinai didelį būrį dalyvių iš 50 organizacijų. Renginyje pristatyta visuomenininkų parengta Lietuvos aplinkos būklės analizė, skirta visiems, kas nori susipažinti su oro ir vandenų užterštumo, biologinės įvairovės, miškų apsaugos, Lietuvos poveikio klimato kaitai ir kitais rodikliais ir susidaryti bendrą įspūdį apie šalies aplinkos būklės kitimo tendencijas.

Renginio dalyvius pasveikinusio eurokomisaro Virginijaus Sinkevičiaus žodžiais, renginyje pristatoma Lietuvos aplinkos būklės visuomeninė apžvalga yra „būtent tai, ko reikia siekiant suprasti, kodėl turime veikti be atidėliojimų“. Virginijaus Sinkevičiaus vertinimu, apžvalga ne tik parodo, kur mes esame, bet ir leidžia suprasti, kad yra daug kur tobulėti, joje puikiai sudėlioti visi akcentai. Į renginio dalyvius taip pat kreipėsi Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkė Aistė Gedvilienė ir aplinkos ministras Simonas Gentvilas, sveikinę nevyriausybininkų aktyvumą ir vardiję aplinkosaugoje paskutiniais metais pasiektus teigiamus pokyčius.

Aplinkos būklės apžvalgą parengė ir jos pristatymo renginį organizavo Lietuvos aplinkosaugines nevyriausybines organizacijas vienijanti Aplinkosaugos koalicija. Pasak Aplinkosaugos koalicijos pirmininkės Linos Paškevičiūtės, „gera aplinkos būklė yra mūsų gerovės pagrindas, todėl Lietuvai reikia tikro, o ne popierinio Žaliojo kurso ir tikrų pokyčių. Visuomeninė aplinkos būklės apžvalga, tikimės, padės visuomenei gauti informaciją apie Lietuvos būklę suprantama kalba viename leidinyje, taip pat padės politikams daryti pokyčius.“

Visuomeninė aplinkos būklės apžvalga atskleidžia, kad nuo 2010 m. Lietuva reikšmingai nemažina šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijų. Lietuvoje didėja saugomų teritorijų plotas ir geriau formuluojami apsaugos tikslai, tačiau plotas išlieka per mažas, o saugomų teritorijų teikiama apsauga gamtinėms vertybėms vis dar nepakankama. Net 64 % paviršinių Lietuvos vandens telkinių neatitinka geros būklės kriterijų ir situacija blogėja. Miškuose toliau vyrauja gamtai nepalankūs plyni ir atvejiniai kirtimai, tik dešimtadalis miškų skirti ekosistemų apsaugai. Daug dėmesio šių metų apžvalgoje skirta žemės ūkio, miškų ir energetikos sritims bei jų poveikiui aplinkai.

Į renginį susirinko dalyviai iš daugiau nei 20-ties nevyriausybinių organizacijų, atvyko Aplinkos ministerijos, Saugomų teritorijų, Miškų tarnybos, Aplinkos apsaugos agentūros atstovai, dalyvavo Lietuvos Respublikos Seimo nariai, taip pat švietimo, akademinių įstaigų darbuotojai, verslininkai. Anot Aplinkosaugos koalicijos pirmininkės Linos Paškevičiūtės, „tokia renginio dalyvių gausa ir įvairovė parodo, kad aplinka ir aplinkosauga rūpi plačiam visuomenės ratui, pilietinė visuomenė nori aktyviai dalyvauti priimant sprendimus aplinkosaugos srityje ir keisti aplinkos būklę“.

Apžvalgą galite rasti adresu: https://www.akoalicija.lt/aplinkos_bukle

Renginio įrašas: https://www.youtube.com/watch?v=KHgmpjhhs0g

Nuotraukų galerijos: https://www.facebook.com/akoalicija/posts/pfbid0bUq2CA9AjxXBEzogdmbpZvDEsxLqgvhQu3n5APfXzMKWenXrXQGBX6cszua1ng3tl