DĖL NAKTINIŲ TAIKIKLIŲ ĮTEISINIMO MEDŽIOKLĖJE ĮTAKOS KRAŠTO GYNYBAI

2023-10-02

Šią savaitę Į Seimą grįžta naktinių taikiklių naudojimo medžioklėje įteisinimo projektas. Vienas iš jo rengėjų argumentų buvo, kad naktinių taikiklių įteisinimas medžioklėje reikalingas kaip pasirengimas šalies civilinei gynybai. Esą medžiotojams nepakanka leidimo įsigyti naktinius taikiklius, bet būtinas ir leidimas juos naudoti medžioklėje. 

Aplinkosaugos koalicija išsiuntė paklausimą Lietuvos kariuomenei dėl naktinių taikiklių įteisinimo medžioklėje įtakos krašto gynybai. Dalinamės oficialiu ir išsamiu Lietuvos kariuomenės atsakymu. 

Kartu primename, kad Seime kelerius metus tęsiasi mūšis dėl naktinių taikiklių naudojimo medžioklėje draudimo ar įteisinimo. Buvo pateikti vienas kitam prieštaraujantys pasiūlymai keisti Medžioklės įstatymą ir vienareikšmiškai uždrausti naktinius taikiklius arba daryti išimtį ir leisti juos naudoti esą tam tikrų rūšių medžioklei. Šių metų birželio 22 dieną Seimas nubalsavo pritariąs Aplinkos apsaugos komiteto išvadai, kuria pritariama taikiklių įteisinimui, tačiau paaiškėjo, kad pasiūlymui trūksta lydinčiųjų teisės aktų ir klausimas nusikėlė rudeniui. Šį trečiadienį pasiūlymas įteisinti naktinius taikiklius, jau su lydinčiaisiais teisės aktais, iš naujo bus svarstomas Aplinkos apsaugos komitete, o kitą savaitę grįš į Seimą.  

Galimybė įteisinti naktinius taikiklius medžioklėje atsirado 2022 m., prasidėjus Rusijos invazijai į Ukrainą. Seime buvo priimti Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymo pakeitimai, kurie išbraukė naktinius taikiklius iš A kategorijos ginklų, šaudmenų ir ginklų priedėlių sąrašo, ir taip įteisino jų civilinę apyvartą. Nuo tada medžiotojai ir kiti šalies apsauga susirūpinę asmenys gali legaliai įsigyti ir turėti naktinius taikiklius, taip pat mokytis juos naudoti pratybose ar šaudyklose. Visgi jau svarstant Ginklų įstatymo pakeitimo projektą antikorupcinio vertinimo išvadoje buvo įžvelgta, kad leidimas naktinius taikiklius įsigyti medžiotojams nedera su įstatymo pakeitimo projekto argumentacija ir neveda į pasirengimą organizuotam pasipriešinimui. Vos po kelių mėnesių nuo Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymo pakeitimo įsigaliojimo tie patys projekto autoriai ėmė siūlyti keisti ir Medžioklės įstatymą ir leisti medžiotojams ne tik įsigyti, bet ir naudoti medžioklėje. 

2023-10-02-LK_atsakymas.pdf