#RestoreNature bendras pareiškimas 

2023-10-03

Žemiau, po teksto vertimu, rasite pareiškimo originalą. Daugiau informacijos svetainėje restorenature.eu

#RestoreNature bendras pareiškimas

2023 m. rugsėjo mėn.


Mes, žemiau pasirašiusios 200 pilietinės visuomenės organizacijos, raginame visas ES valstybes nares, Europos Parlamento narius ir Europos Komisiją, skubiai priimti griežtą ir tikslingą Gamtos atkūrimo įstatymą, kuris būtų tinkamas spręsti biologinės įvairovės ir klimato krizes.


Esame masinio biologinės įvairovės nykimo ir klimato griūties liudininkais, kyla grėsmė iš pagrindų, mūsų gyvenimui, kaip jį pažįstame. Mokslo duomenys labai aiškiai apibūdina esamą situaciją. Iki šiol dedamos pastangos buvo iš esmės nepakankamos šioms krizėms įveikti ir atkurti mūsų santykį su gamta. Nenuostabu, kad vis dažniau sausros, potvyniai ir miškų gaisrai, kaip matėme šią vasarą, daro šių krizių padarinius vis labiau pastebimais visoje Europoje. Akivaizdu, kad mums reikia veiksmingų gamtos atkūrimo priemonių plačiu mastu.


ES gamtos atkūrimo reglamentas yra unikali šio dešimtmečio galimybė pakeisti trajektoriją ir pradėti judėti nuo nuolatinio nykimo prie atkūrimo, eiti link saugios ir atsparios ateities, kurioje gyvensime darnoje su gamta. Gamtos atkūrimas reiškia, didžiausio sąjungininko kovojant su klimato kaita atkūrimą, mūsų pačių sveikatą ir gerovę, mūsų pragyvenimo šaltinius ir ekonomikos klestėjimą. Gamtos atkūrimas yra viena geriausių investicijų, kurias mūsų visuomenė gali padaryti. Tačiau laiko lieka vis mažiau.


Pastaraisiais mėnesiais matėme precedento neturintį pasipriešinimą ES Gamtos atkūrimo reglamentui, dėl kurio nepriimtinai susilpnėjo teisės aktas ir galų gale vos nebuvo prarastas. Todėl primygtinai raginame nacionalines vyriausybes, Europos Parlamento narius ir Europos Komisiją grįžti į teisingą kelią ir išsaugoti šiuos svarbiausius ES elementus Gamtos atkūrimo reglamente:


Nebegalime sau leisti atidėlioti reikiamus veiksmus dar daugiau, mažinti užsibrėžtus tikslus ar riboti įstatymo apimamas sritis. Tai tik dar labiau padidintų išlaidas, o mūsų neveiklumo padarinių šalinimas dar ilgiau užtruktų. Ir keltų pavojų mūsų ir visų būtybių ateičiai. Turime tai daryti dabar, turime Atkurtį Gamtą. #RestoreNature.


Daugiau informacijos rasite svetainėje restorenature.eu

2023-10-03_FINAL RestoreNature joint statement - September.docx.pdf