INFORMACIJA ŽINIASKLAIDAI

2024 06 12

Aplinkosaugos nevyriausybininkai susirūpinę dėl aplinkos apsaugos: šį penktadienį Lietuva gali nulemti Europos gamtos politikos kryptį


Šį penktadienį uždarame Europos reikalų komiteto posėdyje bus svarstoma Gamtos atkūrimo reglamento Lietuvos pozicija. ES Gamtos atkūrimo reglamentas yra išskirtinai svarbus Lietuvos ir Europos gamtai. Įstatyme bus nustatyti teisiškai privalomi tikslai atkurti nualintas ekosistemas, biologinės įvairovės išsaugojimą bei užtikrinti saugesnę ir sveikesnę Europos piliečių ateitį. Visą reglamento svarstymo laikotarpį Lietuva buvusi jo palaikytoja keičia savo poziciją – jaučiamas ES konservatorių partijos EPP spaudimas.

Lietuvai neparėmus Gamtos atkūrimo reglamento gali keistis visos ES aplinkos apsaugos kryptis

Aplinkosaugines nevyriausybines organizacijas vienijanti organizacija Aplinkosaugos koalicija, nevyriausybinės organizacijos VšĮ „Baltijos aplinkos forumas” ir Lietuvos ornitologų draugija bei gamtos fotografas Marius Čepulis išreiškė susirūpinimą dėl keičiamos Lietuvos pozicijos aplinkos apsaugos kryptyje. 

ES Gamtos atkūrimo reglamentas yra išskirtinai svarbus Lietuvos ir Europos gamtai. Reglamentu iš esmės dar kartą įtvirtinami kitais susitarimais sutarti tikslai, tačiau suteikiamos aiškesnės prielaidos juos įgyvendinti. Jį patvirtinus, šalys turės sudaryti individualius gamtos atkūrimo planus. Po peržiūrų Europos Parlamente ir vykusių dialogų pradinės ambicijos buvo pakoreguotos, sudėti papildomi kitų sektorių prašyti saugikliai (pvz., žemės ūkio, energetikos).

„Iki šiol ES Aplinkos taryboje Lietuva nuosekliai pritarė ES Gamtos atkūrimo reglamentui. Dar daugiau, Lietuva yra viena iš 11 šalių, kartu su Airija, Vokietija, Prancūzija, Ispanija, Čekija, Liuksemburgu, Estija, Danija, Slovėnija ir Kipru, kurios prieš 2024 m. birželio 17 d. posėdį išreiškė aktyvų reglamento palaikymą ir ragino kitas šalis palaikyti šį gamtai labai svarbų teisės aktą. Lietuvos sprendimas paskutinę minutę pakeisti poziciją ir nebepalaikyti šio kertinio Žaliojo kurso teisės akto gali būti lemiamas visos Europos Sąjungos gamtai“, - teigia Lina Paškevičiūtė, Aplinkosaugos koalicijos pirmininkė.

2024 m. birželio 17 d. Europos Sąjungos Aplinkos tarybos posėdyje numatomas galutinis Europos Sąjungos Gamtos atkūrimo reglamento patvirtinimas. Tai vienas kertinių Žaliojo kurso teisės aktų. Paskutinį kartą šio reglamento patvirtinimas buvo atidėtas, nes paskutinį minutę Vengrija atšaukė savo pritarimą šiam teisės aktui. 

#RestoreNature kampanijos metu palaikymą šiam reglamentui yra išreiškę virš milijono Europos, o kartu ir Lietuvos, piliečių, 210 Europos pilietinių organizacijų. Labai svarbu ir tai, kad Gamtos atkūrimo reglamentas atitinka  ir padėtų įgyvendinti patvirtintos valstybės ateities vizijos „Lietuva 2050“ kryptis, taip pat atitinka Vyriausybės programoje numatytas veiklas, pvz., “265.4. Švarios gamtos ir žaliųjų technologijų valstybė. Atsigręšime į žaliąją darbotvarkę, Lietuva taps Europos žaliajam kursui įsipareigojusia valstybe, kryptingai formuojančia ekologišką politiką ir klimato diplomatiją”.    


Aplinkosaugos koalicijos pirmininkė Lina Paškevičiūtė 

Baltijos aplinkos forumo direktorius Žymantas Morkvėnas 

Lietuvos ornitologų draugijos direktorius Liutauras Raudonikis 

Ornitologas, fotografas, gamtosaugos entuziastas, knygų autorius Marius Čepulis