Pranešimai

Daugiau nei 80 nevyriausybinių organizacijų išreiškė palaikymą ES miškų strategijai

Pranešimas spaudai

2021-10-25

Aplinkosaugos koalicija kartu su daugiau nei 80 kitų Europos nevyriausybinių organizacijų pasirašė tarptautinės Fern organizacijos inicijuotą kreipimąsi, kuriame ragina politikus ir atsakingas institucijas palaikyti ES miškų strategiją. Rašte įvardinamos ir trys svarbiausios iniciatyvos, padėsiančios užtikrinti miškų ilgaamžiškumą: nuosekli miškų stebėsena ir duomenų kaupimas; tvaraus miškų valdymo rodiklių laikymosi užtikrinimas; gamtinės miškininkystės praktikų laikymasis bei pirmykščių ir brandžių miškų apsauga.

Kreipimesi teigiama, kad „miškai yra gamtos, klimato ir europietiško gyvenimo būdo bei kokybės pagrindas. Europoje yra skirtingų miškų, tačiau iššūkiai, su kuriais jie susiduria, peržengia valstybių sienas ir reikalauja naujo požiūrio, kuris atsispindi ES miškų strategijoje. Europos bendradarbiavimas miškų srityje yra labai svarbus siekiant užtikrinti, kad jie aprūpintų žmones ir verslus, praturtintų biologinę įvairovę ir būtų atsparūs didėjančiam klimato krizės poveikiui“.

Kreipimasis paviešintas prieš Miškų darbo grupės susirinkimą, kuris įvyks spalio 25d. Pasirašiusios organizacijos skatina visas ES nares palaikyti Miškų strategiją ir atsisakyti žalingų miškų pramonės praktikų.

Aplinkosaugos koalicijos pirmininkė Lina Paškevičiūtė atkreipia dėmesį, kad ES miškų strategija siūlo ir Lietuvai aktualius sprendimus. „Negalime ignoruoti fakto, kad be klimato krizės susiduriame ir su biologinės įvairovės nykimo krize. Brandžių miškų išsaugojimas padeda spręsti abi šias problemas. Apie tai kalba ir ES miškų strategija. Ji taip pat atkreipia dėmesį į kaskadinį medienos panaudojimą, kuris padėtų sumažinti medienos poreikius ir sukurtų didesnę pridėtinę vertę kiekvienam nukirstam medžiui bei leistų ilgesniam laikui užrakinti medyje sukauptą anglį, kuri negrįžtų į atmosferą“, – komentuoja L. Paškevičiūtė.

Kreipimesi taip pat atkreipiamas dėmesys ir į tai, kad dėl blogėjančios miškų būklės nukenčia ir ekonomika, ir ekosistemos, ir visuomenė. Nuo 2000 iki 2015 m. įsidarbinimas miškų sektoriuje sumažėjo 33 proc. Valstybės narės turi išnaudoti ES miškų strategijos siūlomas galimybes ir priimti Tarybos išvadas, siūlančias perėjimą prie tvaresnio miškų sektoriaus.

Visą kreipimąsi galite rasti čia.

ES miškų strategiją pasiskaityti galite čia.