Aplinkosaugos koalicijos ir Baltijos aplinkos forumo pranešimas žiniasklaidai 

LIEPOS 12 d. balsavimas Europos Parlamente dėl gamtos: ką rinksis Lietuvos europarlamentarai? 

2023-07-10

Trečiadienį (liepos 12 d.) Europos Parlamente vyks balsavimas dėl vieno kertinių Žaliojo kurso įgyvendinimo dokumentų – Gamtos atkūrimo reglamento. Šiame balsavime svarbus vaidmuo teks ir Lietuvos europarlamentarams. Nevyriausybininkams užklausus, kaip balsuos lietuvių politikai, daugelis savo pozicijos neatskleidė.

„Gamtos atkūrimo reglamentas neabejotinai reikalingas žmonėms ir gamtai, tačiau Europos Parlamente dėl šio reglamento vyksta kova. Bendraujant su politikais kartais atrodo, kad jie negirdi mokslo perspėjimo ir gamtą vis dar mato ne kaip mūsų gerovės, sveikatos ir ateities pamatą, bet kaip kažką, ką galima aukoti norint įtikti netvarių veiklų lobistams. Taip apgaudinėdami patys save jau atėjome į gilias klimato kaitos ir biologinės įvairovės krizes. Turime atsikvošėti – mums reikia gamtos. Tik ar tai mato mūsų europarlamentarai?“ – svarsto Aplinkosaugos koalicijos pirmininkė Lina Paškevičiūtė.

„Trečiadienį Europos Parlamente dėl Gamtos atkūrimo reglamento balsuos ir Lietuvos europarlamentarai. Jų balsavimas lems, ar mes turėsime sveiką, subalansuotą pasaulį mums ir mūsų vaikams, ar dar ir dar kartą atidėsime ryžtingus veiksmus išsaugoti gamtą. Laikas eina, rūšys negrįžtamai nyksta, klimatas šyla... Reikia veikti dabar. Sprendimus priima ne kažkokia mistinė tolima institucija, o mūsų išrinkti politikai. Gamtos atkūrimo reglamentas, tai – geriausias įmanomas sprendimas gamtai ir mums. Viliamės, kad tai suvokdami europarlamentarai balsuos „Už“. – apie sprendimo svarbą kalba nevyriausybinės aplinkosaugos organizacijos „Baltijos aplinkos forumas“ direktorius Žymantas Morkvėnas.

Lietuvos nevyriausybininkai kreipėsi į visus Lietuvos europarlamentarus, kad sužinotų jų pozicijas dėl Gamtos atkūrimo reglamento ir kaip jie ketina balsuoti liepos 12 d. Daugelispolitikų į užklausas nesureagavo arba aiškios savo pozicijos neišsakė.

Pasak Žymanto Morkvėno, labiausiai kontraversiška yra konservatorių pozicija. „Nors Lietuvoje konservatoriai deklaruoja esantys labai draugiški gamtai, bet partijos iškelti politikai Europos Parlamente yra prisijungę prie frakcijos, kuri demonstruoja aiškų priešiškumą Gamtos atkūrimo reglamentui. Tiesa, šioje frakcijoje dirbantys Liudas Mažylis ir Aušra Maldeikienė siunčia žinią, jog Gamtos reglamentas yra svarbus ir reikalingas, o balsuos jie remdamiesi savo galva, nepaisydami niekieno nurodymų. Visgi, Andriaus Kubiliaus ir Rasos Juknevičienės pozicija kelia susirūpinimą“.

Europos Parlamente dirbantys LSDP atstovas Juozas Olekas ir LVŽS atstovas Bronis Ropė jau balsavo dėl Gamtos atkūrimo reglamento Europos Parlamento Žemės ūkio ir kaimo plėtros (AGRI) komitete, jų balsai buvo palankūs reglamentui. Nevyriausybininkas nepavyko sužinoti socialdemokratės Vilijos Blinkevičiūtės ir liberalo Petro Auštrevičiaus pozicijų.

Gamtos atkūrimo reglamentu („Europos parlamento ir Tarybos reglamentas dėl gamtos atkūrimo“) siekiama atkurti sveikas ekosistemas ES sausumos ir jūrų teritorijose bei susigrąžinti ir išsaugoti biologinę įvairovę, kad žmonės galėtų gyventi sveikoje aplinkoje, galėtų naudotis ekosistemų teikiamomis paslaugomis: švariu vandeniu, maistu, oru, galėtų pasitelkti gamtą saugodamiesi nuo ligų protrūkių ir stichijų. 

Plačiau apie Gamtos atkūrimo reglamentą čia