Pateikėme Aplinkos ministerijai dar vieną raštą dėl kirtimŲ taisyklių pakeitimo projekto 

Mūsų veikla plynų sanitarinių kirtimų ekosistemų ir rekreacinio prioriteto miškuose temoje 

2024-02-20

Praėjusių metų spalį visuomenę šokiravo plynų sanitarinių kirtimų, vykdomų ir tuose miškuose, kur pagrindiniai plynieji kirtimai draudžiami, apimtys. Aplinkos ministerija pripažino, kad ekosistemų ir rekreacinio prioriteto miškuose sanitariniai plyni kirtimai, kai iškertami ir sveiki medžiai, yra nepagrįsti. Ministerija žadėjo skubiai pakeisti Miško kirtimų taisykles ir įvesti daugiau reikalavimų sanitariniams kirtimams. Deja, praėjus beveik penkiems mėnesiams Miško kirtimų taisyklių pakeitimai vis dar nėra patvirtinti.

Taisyklių pakeitimų derinimas vyko dar gruodį, tada pateikėme pastabas ir pasiūlymus, į kuriuos žadėta atsižvelgti. Visgi žadėti greiti pakeitimai stringa, o pakeitimų pakete atsirado papildomų pro-medieninių iniciatyvų, tokių kaip mažinti plynų kirtimų ribojimus prie kelių. Reaguodami į tai pateikėme pastabas ministerios patikslintam projektui. 

Lietuvos Respublikos Aplinkos ministerijai 

DĖL MIŠKO KIRTIMŲ TAISYKLIŲ PAKEITIMO PROJEKTO   

Oficialus raštas

2024-02-20

Teikiame pastabas ir pasiūlymus Miško kirtimų taisyklių pakeitimų patikslintam projektui (toliau – Taisyklių  projektas), paskelbtam TAIS sistemoje:

Prieštaraujame šiam pakeitimui, nes jis nesusijęs su Miško kirtimo taisyklių pakeitimo (rengto projekto) tikslais. Kaip nurodyta derinimo pažymoje, šiuo pagrindu buvo atmesti tiek mūsų (Aplinkosaugos koalicijos), tiek Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos pasiūlymai, susiję su geresne saugomų rūšių radaviečių ir vertingų buveinių apsauga. Atmetant pasiūlymus buvo nurodyta „Šis Projektas parengtas reaguojant į atvejus, kad plynųjų sanitarinių miško kirtimų metu rekreaciniuose miškuose iškertami vertingi medžiai, pakeitimai nesusiję su šiuo siūlomu pakeitimu. Pastabos ir pasiūlymai, kurie nesusiję su projekto tikslais, bus apsvarstyti ateityje keičiant šį įsakymą.

Taip pat pabrėžiame, kad šis pakeitimas nėra pagrįstas objektyviais argumentais, o argumentuojamas tik tuo, kad atsižvelgiama į 2024-01-22 Aplinkos ministerijos susitikime su Privačių miškų savininkų, Lietuvos miško ir žemės savininkų, Lietuvos medienos pramonės įmonių ir Miško darbų rangovų asociacijų gautas pastabas. Pažymime, kad 2024-02-15 susitikime su Aplinkos ministerija išreiškėme nepritarimą šiam pakeitimui.

Prašome, nepriimti šio pakeitimo, laikytis nuoseklumo ir visas papildomas pastabas svarstyti ateityje keičiant šį įsakymą.  

Siūlėme tikslinti 502 ir 712 punktų formuluotes, kad jos užtikrintų Miškų įstatymo 9 str. 3 dalyje nustatytą reglamentavimą “Miško naudotojai privalo sutvarkyti naudojant mišką sudarkytus miško plotus taip, kad jie tiktų naudoti pagal paskirtį, tausoti miško kelius, sausinimo sistemas ir kitus technologinius įrenginius, nepažeisti miško valdytojų, savininkų ir kitų naudotojų teisių bei teisėtų interesų.”.

Pasiūlytas kompromisinis sprendimas, „kad privaloma būtų užlyginti gilesnes kaip 20 cm provėžas, padarytas tik miško keliuose, ir kad šis reikalavimas galiotų II miškų grupės ir saugomų teritorijų, kurios registruotos Saugomų teritorijų valstybės kadastre, miškuose“ netinkamas, nes neįgyvendina Miškų įstatymo nuostatos. 20 cm gylio provėžos itin apsunkina pėsčiųjų ir dviratininkų judėjimą, kelius palieka sunkiai pravažiuojamais nepaaukštintiems automobiliams. Atkreipiame dėmesį, kad šis reglamentavimas svarbus miškams prie gyvenviečių, o prie gyvenviečių yra visų grupių miškų.

Prašome peržiūrėti šių punktų nuostatas, mažinant leidžiamą palikti provėžų gylį iki tokio, kad neapsunkintų pėsčiųjų, dviratininkų ir automobilių judėjimo.

 

Prašome atsižvelgti į pateiktus pasiūlymus. Tai pat prašome inicijuoti esminę ūkininkavimą miškuose nustatančių taisyklių ir nuostatų peržiūrą.